Bewonersvergunning

Het vergunningengebied bevindt zich in het centrum van Barneveld en een aantal gebieden rondom het centrum. Woont u binnen het vergunningengebied en bent u ingeschreven in de gemeente Barneveld op een zelfstandig adres? Dan kunt u in aanmerking komen voor een bewonersvergunning. 

Wat zijn de voorwaarden?

 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Barneveld op een adres binnen het vergunninggebied.
 • U bent eigenaar of houder van een voertuig. Heeft u een lease- of bedrijfsauto? Dan levert u de volgende documenten aan:
  - Kopie van het tenaamstellingsgedeelte van het kentekenbewijs.
  - Een verklaring waarin de kentekenhouder aangeeft dat het voertuig aan u beschikbaar is gesteld of een kopie van het leasecontract waarin dit is opgenomen.
 • Op de eerste bewonersvergunning kunnen maximaal 2 kentekens staan. Op een tweede bewonersvergunning maximaal 1 kenteken. 
 • Uw voertuig mag, met inbegrip van de lading, niet groter zijn dan 6 meter lang en/of 2,4 meter hoog.
 • Beschikt u over een parkeerplaats op eigen terrein (POET) binnen het vergunninggebied? In dat geval komt u niet in aanmerking voor een eerste parkeervergunning. U kunt wel in aanmerking komen voor een tweede parkeervergunning zolang de ruimte dit toelaat.

Tarieven

Bekijk de actuele tarieven op de tarievenpagina
De kosten voor een tweede vergunning zijn hoger dan de kosten voor een eerste vergunning.
Looptijd vergunningjaar: 1 januari t/m 31 december.

Aanvragen

Let op: wij kunnen uw aanvraag alleen in behandeling nemen als u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) op het adres waarvoor u de vergunning aanvraagt.

 • U kunt uw bewonersvergunning aanvragen/kenteken wijzigen/beëindigen via het E-loket. 
 • Kunt u nog geen gebruik maken van het E-loket, omdat u niet in het bezit bent van DigiD? Vraag dan hier uw DigiD aan. 
 • Heeft u geen DigiD en kunt u hierdoor geen gebruik kunt maken van het E-loket? Vraag uw vergunning dan aan via dit online aanvraagformulier voor bewoners

Gebruik

Alle parkeervergunningen zijn digitaal en uw kenteken is opgeslagen in een register. De handhavers scannen de kentekens van de auto's. Zo stellen zij vast of een auto een vergunning heeft of niet.

- Heeft u één kenteken op uw vergunning dan is uw kenteken direct actief.
- Als u meerdere kentekens op uw vergunning heeft staan, activeert u het kenteken waarmee u wilt parkeren in ParkStart. U kunt maximaal één kenteken tegelijkertijd activeren.

Waar kunt u parkeren met een vergunning?

Met uw vergunning kunt u parkeren in de parkeerzone waarvoor de vergunning is uitgegeven. Parkeren kan op parkeerapparatuurplaatsen en vergunninghoudersplaatsen. 

Geen parkeerplaatsgarantie
Een parkeervergunning voor bewoners biedt geen garantie op een parkeerplek. Het kan voorkomen dat er geen parkeermogelijkheid is op de locatie waarvoor u een vergunning heeft. U kunt met een vergunning voor zone D, E en G uitwijken naar een parkeerplaats binnen een andere parkeerzone. Bekijk hiervoor het onderstaande overzicht.  

Vergunningzone Uitwijkzone
Zone D Zone I
Zone E Zone F
Zone G Zone F

Op welke tijden heeft u een vergunning nodig? 

Van maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. Buiten deze tijden kunt u gratis parkeren.